Hyvä fyysinen kunto ja terveys mahdollistaa laajan itsemääräämisoikeuden, liikkumisvapauden ja oman mielen mukaisen toiminnan. Liikunnassa on erittäin tärkeää se, että se on säännöllistä. Oma kokemukseni on, parempi liikkua säännöllisesti vähemmän kuin harvoin rankasti. Päivittäinen työmatkani on yhteensä kolme kilometriä. Viikossa kävelen siis ainakin viisitoista kilometriä. Tiedän, että minun luonteellani ei tulisi lähdettyä viikonloppuna viidentoistakilometrin lenkille. Minun luonteellani liikuntasuorituksia kerätään pitkin viikkoa. Huomaan heti lomalla fyysisessä olossani kolmen kilometrin pävittäisen kävelyn puutteen. Työmatkat jäävät eläkkeellä pois. Liikuntaa pitäisi siis lähteä erikseen harrastamaan, mutta kuinka yllättävän vaikeaa se saattaakaan olla, kun ei ole syntynyt liikkumisen rutiinia jo työaikana. Vanhempieni ikäpolvi ei juuri liikkunut liikkumisen vuoksi. he kävelivät ja pyöräilivät työmatkat ja saattoivat tehdä fyysistä työtä. Eläkkeellä halutaan nauttia siitä, että ei tarvitse rehkiä, mutta valitettavasti se on meille ihmisillä kohtalokasta. Tasapaino heikkenee iän myötä, lihasvoima heikkenee, kestävyyskunto rapistuu. Fyysisen kunnon rapautuminen vähentää itsemääräämisoikeuttamme, liikkumisvapauttamme ja oman mielen mukaista toimintaamme. Jos olemme muiden kyytien ja kuljetusten varassa, niin toiset määräävät aikataulut ja reitit. Saattaa tulla eteen sekin, että joutuu luopumaan entisistä harrastuksista, koska ei jaksa enää fyysisesti.

Jos eläkkeelle on vielä kymmenen vuotta, niin ennättää hyvin "trimmaamaan" fyysistä kuntoaan ja terveyttään. Ihanne olisi, jos painoindeksin saisi asettumaan alle 30. Lievä ylipaino ei taida enää olla ikääntyvälle tappotuomio. Sen sijaan runsas ylipaino saattaa imeä kylkeensä monet sairaudet ja sitten henkilön profiili on sairaan ihmisen/potilaan profiili. Elämän kaikista mahdollisuuksista sairaus tekee mahdottomiksi joitakin osa-alueita.

Ota liikunta säännölliseksi harrastukseksi edes puoli tuntia päivässä. Harrasta helppoja ja halpoja lajeja, jotta voisit jatkaa niiden harrastamista myös eläketuloilla. Sauvakävely, uinti, kuntosali, soutu ovat kaikki Suomessa edullisia harrastuksia ja niistä ei mene nurin eläkeläisenkään kukkaro. Tietysti myös marjastus ja sienestys ovat mitä parhainta hyötyliikuntaa. Kuntosalin ja uinnin etu on vielä se, että voit saada uusia tuttavia ja kasvattaa näin sosiaalista piiriäsi. Samat ihmiset käyvät yleensä samaan aikaan uimahallissa. Jooga voisi olla uusi tuttavuus. Sitäkin voi harrastaa kuolemaansa saakka ja keho saisi paljon kaipaamaansa venymistä ja notkeutta.

Sauvakävely, uinti ja marjastus ovat lajeja, joissa ei ole kovin suurta vaaraa loukkaantua. Varo loukkaamasta itseäsi. Pitkät toipumiset romahduttavat helposti peruskunnon ja saattaa olla niinkin, että et koskaan palaa täysin entisellesi vakavan loukkaantumisesn jälkeen.

Miten nukut? Monet viisikymppiset nukkuvat huonosti. Heillä on nukahtamisvaikeuksia, katkonainen uni ja heräilyä aamuyöllä. Panosta nukkumiseen. Minä siivosin makuuhuoneeni hyvin pelkistetyksi, vaihdoin värejä ja kävin ostamassa apteekista melatoniinia. Näe vaivaa sen eteen, että sinulla olisi mahdollisuus nukkua hyvät ja riittävät yöunet. Me uudistumme nukkuessamme, muistimme virkistyy, torjumme masennusta ja olemme energisiä levänneinä. Ole itsekäs yöuniesi suhteen! Sinä olet ne ansainnut.

Yli viiskymppisillä tuttavillani on monella ilmennyt alkavia sairauksia ja vaivoja. Luonnon antama parasta ennen päiväys yksinkertaisesti alkaa tulla täyteen. Eletään jo jatkoajalla. Sinä tunnet kehosi. Kuulostele, tunnustele, kokeile, testaa, tunne. Jos havaitset jotain epätavallista, ota yhteys lääkäriin. Työssä olevana ihmisenä nautit vielä erinomaisista työterveyspalveluistakin. Joillekin tulee häpeän tunne omasta sairastumisestaan. Oireita ei noteerata tai niitä vähätellään. Jos ei ole välittömässä hengenvaarassa, niin jäädään usein vain katsomaan, että jospa ne oireet häviäisivät. On sairauksia, joiden ensioireet ovat melko harmittomia ja tuntuisi tyhmältä törmätä lääkäriin niiden vuoksi. Hajuaisti voi heikentyä, mutta eihän siihen kuole. Ei kuole, mutta se voi olla ensioire Parkinsonin taudista ja muistisairaudesta. Vatsassa voi olla erilaisia oireita, mutta vatsassahan aina jonkin vääntelee. Niin, mutta ne saattavat olla myös ensioireita Parkinsonin taudista tai jo vakavia oireita vatsan alueen kasvaimista. Mene lääkäriin, vaikka olisit mies, joka ei mielestään koskaan sairastu tai kuole! Älä ajattele suojelevasi puolisoasi tai lapsiasi sillä, että et tutkituta itseäsi. Voit olla ihan varma, että lapset eivät kiittele sinua siitä, että et hakeutunut hoitoon ajoissa ja se on menoa nyt. Voit olla varma, että puolisosi olisi mieluummin hoidossa olevan terveemmän ihmisen kumppani kuin vakavasti sairaan omaishoitaja.

Luo siis hyvän fyysisen terveyden rutiinit ja työssä ollessasi. Niitä on helpompi sitten jatkaa myös eläkkeellä. Varo loukkaantumisia.  Yhdistä liikunta ja sosiaaliset suhteet. Hanki hoitoa ajoissa sairauksiin. Hanki edullisia harrastuksia, jotta voisit harrastaa niitä taitetulla indeksilläkin.