Olet viisikymppinen, olet vielä varsin viehättävä. Miksi viehättävyydestä pitäisi tinkiä vanhempanakaan? Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä. Viisikymppinen ei ole tyylikäs nuoruutensa kasarikuosissa. Me jotenkin määrittelemme elämämme dynaamisimman ajan eli nuoruuden mukaan tyylin, jonka uskomme sopivan meille hamaan vanhuuteen saakka. Oma peilikuva ei kerro totuutta, mutta jo itsensä näkeminen valokuvassa antaa objektiivisemman käsityksen omasta ulkonäöstään.

Ulkonäkö on tärkeä. Se meistä havainnoidaan ensimmäisenä. Ulkonäkö kertoo, mitä mieltä olemme itsestämme, miten elämme, miten olemme kiinnostuneita pysymään ajassa mukana. Vaikka puheemme olisivat fiksuja, niin niitä ihmetellään, koska virttynyt ulkonäkö kertoo jotain muuta. Tyylikäs ja huolitteltu ihminen saa puolestaan anteeksi pieniä muistilipsahduksia.

Ulkonäön kanssa puuhailu saattaa tuntua kuitenkin turhanaikaiselta ajahukalta. Eikö ihminen saa näyttää eläkkeellä rauhassa turjakkeelta? Olen ajatellut, että siisti ja tyylikäs ulkonäkö pitää saada mahdollisimman helposti. En ajatellut oikein vanhana käyttää meikkaamiseen runsaasti aikaa.

Meistä näkyvät hiukset ja kasvojen iho. Kehon ryhti on sellainen, joka pannaan myös merkille. Itse en välitä siitä, miltä kädet näyttävät. Ne saavat näyttää siltä, että niillä on tehty työtä, rakastettu ja seikkailtu. Me viisikymppiset olemme ehkä valtaosaltaan hoitaneet kasvojen ihoamme ainakin jollain tavalla. Me saimme ohjeita siihen jo aikanaan Suosikista. Kannattaa tarkistaa, että ovatko tuotteet parhaita ikääntyvälle iholle. Sama sortti Lumenesta ei enää sovi kuusikymppiselle kuin aikanaan kaksikymppiselle. Hinnalla ei ole väliä. En ole todennut vielä yhdenkään tuotteen kohdalla, että kallis olisi paras.

Millainen leikkaus hiuksissa olisi hyvä ikääntyvälle ihmiselle? Sellainen, joka on laittamatta tyylikäs heti uimahallikäynnin jälkeen niin, että sillä voi jatkaa heti teatterin päivänäytökseen. Hiukset ja kampaus vaikuttavat paljon siihen, miten tyylikkääksi tunnemme itsemme. Varaa joskus aikaa kampaajan kanssa ja pohtikaa asiaa rauhassa. Kasvojen muoto muuttuu ikääntyessä, on aika muuttaa kampaustakin. Lyhyetköt hiukset ovat usein tyylikkäät iäkkäällä ihmisellä. Polkkatukka saattaa olla kiva otsatukalla tai ilman. Tai ehkä hiukset ovat niin hyvää sorttia, että niitä voi pitää pitkänä ja sitaista huolettomalle nutturalle.

On myös mietittävä, että ryhtyykö taistelemaan harmaantumista vastaan vai ei. Kampaaja osaa kertoa eri vaihtoehdoista. Päätös riippuu myös siitä, että millainen harmaan sävy hiuksiin tulee. Toinen harmaa vanhentaa entisestään, toinen on vain tyylikäs. Minä ajattelen, että hiukset ja kasvot pitäisi olla samaa paria. Jos kurttuinen naama yhdistetään pikimustiin hiuksiin, niin tuloksena on noita-akka. Jos taas hehkeä naama yhdistetään ikävän harmaaseen, ohueen tukkaan, niin tulos on ankea. Jos aloittaa hiusten värjäämisen, niin itse näen murretut sävyt, kevytvärit tyylikkäimpinä vaihtoehtoina.

Entäs keho? Koeta saada painosi alle painoindeksi 30:nen. Lievä ylipaino ei kai haittaa ja yli kahdeksankymppisenä lahdut joka tapauksessa, koska vanheneminen kuluttaa energiaa ja ruoka ei enää maistu. Kuljetko teinien vaatteissa? Ovatko kasvosi ja vaatteesi eriparia? Teinien vaatteet eivät nuorenna, vaan tekevät säälittävän vaikutelman. Kun olemme vielä työelämässä, niin meillä on enemmän varaa panostaa myös vaatteisiin kuin eläkkeellä. Nyt voisi alkaa uusia vaatekaappia siten, että kaikki, mitä ostaa, on hyvälaatuista, ajatonta, päällä mukavaa ja helppo pukea. Ihminen ei tarvitse paljoa vaatteita, siksi ne harvat kannattaa olla erittäin mukavia, hyvälaatuisia ja helppohoitoisia. Tyylikkyys ei ole sitä, että vaihtaa vaatteita usein ja koettaa pysytellä trendien huipulla. Tyylikkyys on sitä, että päällä on juuri sellaiset vaatteet, jotka saavat meidät näyttämään hyviltä. Laatu ja klassisuus toimivat aina. Nyt olisi vielä varaa laatuun ja klassisuuteen seuraavat kymmenen vuotta.