Kun eläkkeelle on vielä kymmenen vuotta, on mahdollista tehdä monia järkeviä tekoja oman taloutensa suhteen. Olen seurannut eläkekeskustelua ja selvää on, että meillä 1960-luvulla syntyneillä eläkeikä on korkeampi kuin mitä luulimme aloittaessamme työuramme. Minulla henkilökohtaisesti työvuosia tulee viisi enmmän kuin mitä oli ensimmäinen eläkeikäni. Samoin tuntuu olevan selvää, että juuri me 1960-luvulla syntyneet joudumme leikkurin kynsiin niin, että se mikä tulee olemaan meidän eläkkeemme suhteessa palkkaan, on pienempi kuin vaikkapa 1940-luvun lopulla syntyneillä. Ajattele, että todellinen eläkkeesi olisi puolet nykyisestä palkastasi. Miten pärjäisit sillä?

Ryhdytäänpä siis miettimään, mitä voisi viimeisen kymmenen vuoden aikana tehdä, jotta talous olisi paremmin turvattu eläkeiän koittaessa. Jos sinulla on lainaa, niin maksa lainasi pois. Myy iso asuntosi pois ja muuta pienempään tai maksa ison asuntosi laina kokonaisuudessaan pois.

Yksi keino hankkia lisätuloja ja puskuria elämän mahdollisia kolhuja varten on ostaa sijoitusasunto. Ota vuokralainen. Voi olla, että kuittaat sijoitusasunnon lainan vuokrilla kymmenessä vuodessa ja kun eläke alkaa, saat muutaman satasen verran vuokratuloja eläkkeesi lisäksi.

Raha-asioissa toimii usein pienten virtojen logiikka. Laitoin yhtenä vuonna erillisille tilille 10 euroa viikossa ja jouluun mennessä minulla oli yli 500 euroa humputteluun. Olen säästänyt omille lapsilleni heidän syntymästään saakka ja kun he valmistuivat ylioppilaiksi, jokainen sai mukavan summan rahaa opiskeluvuosiaan varten. Ulkomailla opiskelu on tätä päivää, mutta se on kallista. Jos haluaisit lahjoittaa lapsenlapsillesi verovapaasti, niin se tarkoittaisi 111 euron säästöön laittamista kuukausittain. Jos sinulla on puoliso, niin molemmat laittaisivat 55,50 euroa kuukaudessa lapsenlapsen tilille. Kymmenessä vuodessa ehtii tehdä kolme 3999 euron verovapaata lahjoitusta eli yhteensä 11997 euroa. Aika kannustava summa nuorelle ylioppilaalle!

Talousasiat kannattaa olla hyvin arkistoitu. Laita siis vakuutuksia ja pankkiasioita koskevat paperisi järjestykseen ja kirjoita, mitä mistäkin löytyy. Onko sinulla esimerkiksi osa asiakirjoistasi pankin tallelokerossa? Laita muistiin sekä itsellesi että läheisillesi, että mitä mistäkin löytyy.

Meiltä monilta jää ainakin jonkin verran omaisuutta. Keskustele lastesi kanssa siitä, miten omaisuus olisi hyvä jakaa, jotta kaikki olisivat tyytyväisiä. Ole ehdottoman tasapuolinen raha-asioissa, jotta et tule luoneeksi eripuraa lastesi välille. Heillä on vain toisensa, kun sinä olet kuollut. Päätä se ikä tai tilanne, kun jaat omaisuutesi lapsillesi. Tee päätös ollessasi henkisesti terveenä ja skarppina. Sinulla voi olla vielä mahdollisuus sen jälkeen toimia lapsesi mentorina omaisuuden hoidossa. Mutta älä luovu siitä sijoitusasunnostasi! Se on sinun turvasi loppuun asti.