Jos asut omistusasunnossa, niin huolehdi siitä, että asuntosi on velaton eläkkeelle jäädessäsi. Jos asut omakotitalossa, niin sinulla on aikaa tehdä suuret ja kalliit peruskorjaukset ja maksaa ne ennen eläkeikää. Kaipaako talosi ikkuna- ja oviremonttia, pitäisikö katto vaihtaa, onko putkiremontin aika, ovatko salaojaputket kunnossa? Entä kaipaako asuntosi uudistuksia, jotka saattavat tulla tarpeellisiksi fyysisen kunnon heiketessä? Onko liikkuminen asunnossasi esteetöntä, olisiko syytä investoida portaisiin asennettavaan tuolihissiin? Kaikki nämä remontit ja uudistukset maksavat niin paljon, että eläke ei saata riittää niiden toteuttamiseen.

Tai onko tilanne se, että aiot muuttaa pois omakotitalosta kerrostaloon? Hoida kaupat ja muutto rauhassa, mutta ajoissa. Tarkastele kriittisesti tarjolla olevia kerrostaloasuntoja. Onko asunto lähellä sinulle tärkeitä palveluja? Onko asunnossa hissi, entä parveke?

Ehkä ajatuksesi on myydä pois koko asunto-omaisuutesi ja hakea asumisoikeusasuntoon eläkkeellä. Hakujonot ovat pitkät, ilmoittaudu jo nyt. Monille paikkakunnille rakennetaan senioritaloja. Ota selvää niiden toiminnasta ja harkitse, olisiko se sinulle sopiva asumismuoto. Itse ajattelisin, että varsinkin, jos olet yksinäinen ihminen, kaikkein huonoin vaihtoehto on asua yksin omakotitalossa tai kerrostalossa. Suomessa ei ole tänään sellaista vaurautta, että liikuntakyvyttömät vanhukset vietäisiin ulkoilemaan.En usko, että meillä tulee olemaan sellaista vaurautta tulevaisuudessakaan. Paljon on sellaisia vanhuksia, jotka ovat vankeina omissa asunnoissaan.Ulos lähdetään vain silloin kun ambulanssi vie kaatumisen jälkeen sairaalaan. Ja sitten tullaan taas takaisin vangeiksi kotiin.

Sosiaalisuus, muiden seura on äärimmäisen tärkeää ikäihmisille. Se tuo turvaa, se tuo iloa, se auttaa pysymään ajatuksissaan tässä päivässä ja ajasssa ja se auttaa muistia säilymään, se torjuu masennusta ja alakuloa. Onko sinulla hyviä ystäviä, joiden kanssa voisit ajatella asuvasi vanhana? Olisiko mahdollista vuokrata/ostaa yhdessä isompi asunto ja ostaa sinne yhdessä palveluja? Neljä, viisi mummoa yhdessä voisi kenties palkata kodinhoitaja/lähihoitajan pitämään huolta arjen asioista ja terveyspulmista. Asumisjärjestelyissä ohjeeni on, että asu jo työaikana siinä asunnossa, missä haluat asua eläkkeellä ollessasi. Tee asumisjärjestelyt niin, että samalla torjut yksinäisyyttä. Asu siten kuin sinulla on varaa. Älä maksa neliöistä, joita et tarvitse. Käytä se raha itsesi hyväksi. Mutta tee kaikki muutokset hyvässä kunnossa ollessasi. Kun ihminen vanhenee, niin hän tulee araksi ja haluttomaksi tehdä muutoksia elämässään.  

Jos päätät jäädä asumaan perheesi kotiin, niin muuta lapset pois. Aikuistuvat lapset saattavat toimia siten, että he ovat talvella opiskelemassa ja kesällä tullaan takaisin vanhempien luo asumaan.  Tätä liikettä jatkuu ehkä muutaman vuoden, mutta eräänä päivänä lapset ovat kukin omassa kodissaan. Muuta silloin viimeistään lapset pois kotoasi. Tyhjennä asuntosi sinua varten, jätä jäljelle vain rakkaimmat muistot. Kanna kaikki turha pois, aloita uusi elämä itsenäisenä aikuisena. Lapsesi kiittävät sinua, kun heidän ei tarvitse kuoltuasi kantaa lavakaupalla tavaraa roskiin. Nauti asunnosta, kodista, missä jokainen tavara, huonekalu, sisustuselementti on sinun itsesi valitsema sinua itseäsi varten. Mutta tee tämä siivous jo työssä ollessasi, sillä vanhana meistä ehkä tulee pihejä ja saamattomia. Alamme varastoida einespakkausten rasioida, koska ei tiedä, vaikka ensi kesänä tulisi käytyä marjassa ja pinaattikeittokuppeja voisi käyttää pakastamiseen.  Tai vanhana et vain tule enää vieneeksi sanomalehtiä roskiin, koska voihin niissä olla vielä juttuja, joita et ole lukenut. Tai säästät kaikki rikkinäiset sukat, koska varret on vielä ehjät ja joskus voisi neuloa uudet terät, mitä et tietenkään koskaan tee. Saamattomuus ja aloitekyvyttömyys iskeytyvät muistisairauden kylkeen hanakasti. Elämme pidempään, siksi yhä useampi meistä tulee potemaan muistisairautta.